preskoči na sadržaj

Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Login
Tražilica
Kemijski laboratorij

         

Terenska nastava

Popis udžbenika
 

 

Zelene ulice našeg grada

Forenzična ispitivanja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 5. 2013.

Ukupno: 2477321
Ovaj mjesec: 489
Ovaj tjedan: 177
Danas: 38
KEMIJA DANAS I SUTRA

USMJERENJE KOJIM SE PROŠIRUJU OSNOVNA PRIRODOSLOVNA ZNANJA I STJEČU OSNOVE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Kemijski tehničar je četverogodišnje strukovno usmjerenje koje ima dva cilja: prvo, produbiti i proširiti prirodoslovna znanja stečena u osnovnoj školi potrebna za studiranje i drugo, pripremiti kadrove za zapošljavanje sa srednjom stručnom spremom u temeljnim strukovnim znanjima i sposobnostima. Osnova programa za ovo usmjerenje jesu prirodne znanosti (s naglaskom na kemiju kao znanstvenoj disciplini) te njihova tehničko-tehnološka primjena u svakodnevnom životu. 

Kemija je jedna od temeljnih prirodnih znanosti o kojoj će i u budućnosti, zasigurno, ovisiti razvoj ljudskog društva iz više razloga. Ponajprije, ona predstavlja osnovu za razumijevanje procesa u živom i neživom svijetu na molekularnoj razini. I procesi koji se zbivaju u okolišu, također, su velikim dijelom kemijske prirode pa su kemijska znanja nužna za njihovo razumijevanje. Kemijska su znanja, isto tako, potrebna za izradu gotovo svih predmeta (i potrepština) koji nas okružuju. Kontrola kvalitete većine industrijskih proizvoda temelji se na poznavanju kemije. Kemija je važna i u proizvodnji energije, kako sa stajališta same proizvodnje, tako i sa stajališta utjecaja na okoliš.

Suvremeno društvo je rezultat dosad neviđenog tehničkog i tehnološkog napretka temeljenog na znanosti i znanstvenim istraživanjima. Razvoj prirodnih znanosti, koji pogoduje i razvoju kemijske tehnologije, veoma je brz pa uvjetuje česte promjene u ustroju znanja, potrebnog za uključivanje u takve razvojne tijekove. Svjetski industrijski razvoj, kako sada stvari stoje, i nadalje će se temeljiti na nafti i petrokemiji, iako će se postupno sve više razvijati obnovljivi izvori energije (u kojima će kemija igrati važnu ulogu). Osim toga vrlo je vjerojatno da će se suvremena privreda u svijetu (i u nas) također razvijati kroz napredak kemijske industrije (nove sirovine i novi materijali koji će morati biti neškodljivi za okoliš). Iako trenutačno tako ne izgleda, u bliskoj budućnosti bi baš suvremena kemijska industrija mogla predstavljati jedan od pokretača našeg sveukupnog gospodarskog razvoja.

Napredak industrijske proizvodnje u drugoj polovici 20. stoljeća, koji je donio gospodarski razvitak i povećanje životnog standarda, uzrokovao je narušavanje prirodnog okoliša, što se očituje u brojnim problemima u svim dijelovima biosfere – atmosferi, vodi i tlu. Da bi ljudi održali mogućnost življenja i djelovanja, potrebno je pronaći ravnotežu između korištenja prirodnih resursa, ekonomskoga rasta i očuvanja okoliša. Zbog toga se u svijetu sve više razvija tzv. »zelena« kemija. Ona je propulzivno područje istraživanja koje pokušava pronaći i održati tu ravnotežu, stvarajući novu generaciju znanstvenika i tehnologa koji će na ekonomskoj osnovi analizirati procese i materijale upotrijebljene u proizvodnji i razvoju da bi sačuvali prirodne resurse i okoliš. Procesi »zelene« kemije temelje se na nekoliko načela koja govore o smanjenju, odnosno uklanjanju opasnih ili štetnih tvari iz sinteze, proizvodnje i primjene kemijskih produkata.

Svi prethodno navedeni razlozi upućuju na potrebu izobrazbe kadrova s kemijskim znanjima, među kojima će i kemijski tehničari, zasigurno, imati važno mjesto.

Kemijski tehničar je četverogodišnje strukovno usmjerenje koje ima za cilj produbiti i proširiti prirodoslovna znanja stečena u osnovnoj školi potrebna za studiranje te pripremiti kadrove za zapošljavanje sa srednjom stručnom spremom u temeljnim strukovnim znanjima i sposobnostima

preskoči na navigaciju