preskoči na sadržaj

Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Login
Tražilica
Kemijski laboratorij

         

Terenska nastava

Popis udžbenika
 

 

Zelene ulice našeg grada

Forenzična ispitivanja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 5. 2013.

Ukupno: 2477327
Ovaj mjesec: 495
Ovaj tjedan: 183
Danas: 44
Ekološki tehničar

USMJERENJE NASTALO IZ POTREBE ZA RJEŠAVANJEM BROJNIH PROBLEMA KOJI SU NASTALI TEHNOLOŠKIM NAPRETKOM LJUDSKOG DRUŠTVA

Ne možemo neki problem riješiti istim načinom razmišljanja kojim smo ga i stvorili
(Albert Einstein)

ZANIMANJE 21. STOLJEĆA

Ekološki tehničar je četverogodišnje strukovno usmjerenje nastalo iz potrebe za rješavanjem problema koji tehničko-tehnološkim razvojem sve više ugrožavaju prirodu i okoliš.

Cilj tog smjera jeste obrazovati kadrove koji su u stanju zadovoljiti zahtjeve i izazove vremena u kome živimo, a to su s jedne strane osigurati razvoj i napredak ljudskog društva, a s druge sačuvati okoliš od daljnje degradacije (pa čak i poboljšati njegovo stanje).

Ovo usmjerenje je jedno od prvih koje je kod nas uvedeno iz potrebe nastale razvojem suvremenog društva i problema koji su iz toga proizašli. Naime, zbog sve veće industrijalizacije i iskorištavanja ograničenih prirodnih resursa čovjek se našao pred gotovo nerješivim problemima. Stoga je očuvanje prirode i okoliša jedan od čovjekovih najvažnijih zadataka.

Današnji je svijet suočen s mnogo problema, pa se s pravom govori o globalnoj ekološkoj krizi. Ti problemi su rezultat čovjekova načina razmišljanja i egoističnog stava da su okoliš i cijeli planet (biljke, životinje i drugi ljudi) stvoreni samo za to da zadovolje njegove trenutne potrebe. Mjera svega je postao profit, do kojeg je potrebno doći na bilo koji način. Ništa više nema vrijednosti, osim ako ne donosi zaradu.

Kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove koji su pred nama, obrazovanje kadrova za zaštitu okoliša srednje stručne spreme (poput ekološkog tehničara) jeste nužnost i potreba. Ti kadrovi moraju imati potrebna znanja i stručnost za sudjelovanje na svim razinama zaštite prirode i okoliša.

Da bi se problemi zaštite okoliša uspješno rješavali obrazovanje ekološkog tehničara ne smije biti jednosmjerno ni formalističko, već se nova znanja moraju stjecati u dvosmjernoj komunikaciju između profesora i učenika, u dijalogu koji rađa novim spoznajama te prijedlozima rješenja za nastale probleme, uz sagledavanje svih posljedica koje ponuđena rješenja izazivaju.

U Hrvatskoj, koja je još uvijek relativno ekološki čista, posebna se pozornost treba posvetiti obrazovanju stručnih kadrova sposobnih rješavati sve veće izazove u očuvanju okoliša. Pogotovo jer se Hrvatska nalazi pred ulazom u Europsku uniju gdje su na snazi strogi propisi u zaštiti prirode i okoliša. Stoga je usmjerenje ekološkog tehničara zasigurno jedno od najatraktivnijih i najperspektivnijih zanimanja u budućnosti. Moglo bi se reći, to je zanimanje 21. stoljeća.

preskoči na navigaciju