preskoči na sadržaj

Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Login
Tražilica
Kemijski laboratorij

         

Terenska nastava

Popis udžbenika
 

 

Zelene ulice našeg grada

Forenzična ispitivanja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 5. 2013.

Ukupno: 2477330
Ovaj mjesec: 498
Ovaj tjedan: 186
Danas: 47
Kemijski tehničar - izborna nastava

JEDNA OD POSEBNOSTI SMJERA KEMIJSKOG TEHNIČARA JESTE VEĆI BROJ IZBORNIH PREDMETA

IZBORNA NASTAVA

Jedna od posebnosti ovog usmjerenje jeste veći broj izbornih predmeta (od kojih je dio iz strukovnih sadržaja, a dio iz drugih područja). Učenicima je tako dana mogućnost da od više atraktivnih predmeta, u skladu sa svojim afinitetima, izaberu jedan ili više njih (ovisno o veličini razreda i broju zainteresiranih učenika) te upotpune stečena znanja iz obvezne nastave. Predmeti koji su ponuđeni kao izborni obuhvaćaju razna područja: kemiju, biologiju, ekologiju, astronomiju, primijenjenu kemiju, jezike... Dio tih predmeta je u svom sadržaju interdisciplinaran (npr. toksikologija obuhvaća sadržaje iz kemije i biologije, mjerenja u okolišu sadržaje iz fizike, kemije, ekologije i zaštite okoliša, astrokemija iz astronomije i kemije...). Neki od ponuđenih predmeta su samo teoretski, dio njih je isključivo praktičan, a neki su kombinacije jednog i drugog načina rada (v. tablicu).

Tablica: Popis izbornih predmeta po područjima

Objašnjenje oznaka:

T – teorija V – vježbe

U prvom i drugom razredu učenik bira od ponuđenih izbornih predmeta one koji u ukupnom zbroju čine tri sata tjedno. Ukoliko je izborni predmet drugi strani jezik učenik ga sluša sve četiri godine. Budući da se strani jezik u prve dvije godine sluša 3 sata tjedno, njegovim izborom učenik više ne mora birati ni jedan drugi predmet. Ipak, ako ti učenici pokažu interes i za neki drugi izborni predmet, škola će im to i omogućiti (naravno, ako za taj predmet bude dovoljno zainteresiranih učenika).

U trećem razredu učenik bira izborne predmete u ukupnom trajanju od četiri sata. To znači da, ukoliko je ranije izabrao strani jezik nastavlja ga slušati u 3. razredu 1 sat tjedno, a za ostatak sati (do 4) bira između ponuđenih predmeta.

U četvrtom razredu učenik bira izborne sadržaje u ukupnom trajanju od šest sati. Iznimno, na zahtjev, a u skladu s interesima učenika, može se odabrati još jedan izborni predmet s time da se prijavi dovoljan broj učenika za formiranje takve skupine.

Osim izbornih predmeta, učenicima je ponuđen kao fakultativni predmet latinski jezik koji se sluša dvije godine u bilo kojim godinama tijekom školovanja prema dvogodišnjem gimnazijskom programu ako za to ima zainteresiranih učenika.

NAPOMENA: Učenici koji se upišu u prvi razred smjera kemijskog tehničara, moraju pri upisu prijaviti i izborne predmete (3 sata tjedno!). U prvom razredu ponuđeni su sljedeći predmeti: drugi strani jezik (3 sata), izabrani kemijski pokusi (2 sata) i osnove ekologije (1 sat). 

preskoči na navigaciju