preskoči na sadržaj

Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Login
Tražilica
Kemijski laboratorij

         

Terenska nastava

 

 

Zelene ulice našeg grada

Forenzična ispitivanja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 5. 2013.

Ukupno: 2472905
Ovaj mjesec: 2346
Ovaj tjedan: 428
Danas: 41

GLOBE U NAŠOJ ŠKOLI

Naša škola ove je godine prvi put sudjelovala na Međužupanijskom GLOBE natjecanju pod mentorstvom profesorice Jelene Barbarić - Gaćina. Vrijedni učenici GLOBE tima Marko Vulić, Lana Pavlić i Paola Brajković izradili su i snimili prezentaciju u kojoj su predstavili sve što je u GLOBE – u odrađeno od 1.3.2021. – 1.3.2022., koliko traje jedna GLOBE godina.

Osim redovitih mjerenja iz područja atmosfere, koji uključuje svakodnevno bilježenje oblaka, temperature i količine te pH kiše, GLOBE ekipa obilježila je 23.3. Svjetski meteorološki dan izradom sunčanih satova koje su testirali u školskom dvorištu.

Budući da školski kurikulumi za smjerove koje pohađaju učenici uključeni u GLOBE program, a to su kemijski i grafički tehničari, ne uključuju raspoznavanje oblaka odrađena je radionica UPOZNAJEMO OBLAKE. Nakon odrađene radionice učenici su znanje o oblacima testirali na umjetničkim djelima i razglednicama Zadra. Na taj način kod 1c razreda koji pohađaju smjer grafički tehničar oblaci su povezani s likovnom umjetnošću. Učenici su samostalno izabrali umjetničko djelo s oblacima i napravili analizu likovnog djela prema smjernicama koje im je dao profesor likovne umjetnosti koji je analize i pregledao. Nakon toga odredili su vrstu oblaka na izabranoj slici. Učenici 1b razreda, smjer kemijski tehničar pronašli su stare razglednice Zadra čime je učenje o oblacima povezano s poviješću. Učenici su upoznali svoj grad s početka 20. stoljeća uz vježbu prepoznavanja oblaka na razglednicama. Bili su iznenađeni koliko su se neki dijelovi Zadra malo promijenili na primjer Zadarska riva, dok su neke lokacije jedva prepoznali na primjer Vruljicu i Voštarnicu.

Rezultati radionice predstavljeni su na GLOBE Annual Meeting 12.-16.7.2021. godine uz zanimljivu raspravu i pozitivne ocjene odrađene radionice. Grafičko oblikovanje plakata rad je profesorice grafičke grupe predmeta Martine Perić.

preskoči na navigaciju